Tjänsterna riktas mot såväl privatpersoner som företag, främst i Värmland, men erbjuds också digitalt, utan avståndbegränsningar. För tillfället bedrivs behandlingen i lokalen i Karlstad på tisdagkvällar. Digitalt erbjuds den övriga vardagkvällar samt lördagar och söndagar. Vid behandling ingår alltid ett kostnadsfritt, inledande samtal, utan ytterligare förpliktelser.
- Samtalsbaserad behandling för personer med hasardspelsyndrom (spelberoende) och substansbrukssyndrom (beroende av alkohol, narkotika och andra beroendeframkallande medel).
En god behandling är flexibel och planeras efter individens behov. Behoven kan ändras under behandlingens gång. I grunden ligger en tro på att människan är social och har förmåga att utvecklas och förändras. Denna utgångspunkt kompletteras med metoder, instrument och förhållningssätt från bland annat kognitiv terapi, existentiell terapi, motiverande samtal (MI), återfallsprevention, ångesthantering och Tolvstegsbehandling. Tillsammans identifierar och kartlägger vi tanke- och beteendemönster och skapar motivation till förändring.
Behandlingslängd: Rekommenderat 15-25 behandlingstimmar.
Diagnostik: I psykiatrins diagnosmanual DSM-5 klassificeras både hasardspel- och substansbrukssyndrom i tre olika nivåer: milt, måttligt eller svårt. Att få diagnos har betydelse, dels för att få en uppfattning om hur svår problematik man har, men också för att lägga upp behandlingsplanen. Diagnos kan påverka både behandlingens längd och innehåll.
Mötesform: fysiska möten i lokalen i Karlstad, eller digitala möten.
- Anhörigbehandling
Att vara anhörig till en person med beroendeproblematik är känslomässigt påfrestande och leder ofta till eget dåligt mående. Det kan vara svårt att hitta någon som förstår och kan sätta sig in i situationen. Ofta finns en osäkerhet kring hur man ska agera och en rädsla att göra fel. Att få handfasta råd av någon som man inte har en känslomässig relation till, har mångårig erfarenhet av både anhörig- och beroendeproblematik, och samtidigt ta hand om sina egna känslor och tankar, kan vara ovärderligt.
Behandlingslängd: rekommenderat 3-5 behandlingstimmar, men kan anpassas efter kundens önskemål.
Mötesform: fysiska möten i lokalen i Karlstad, eller digitala möten.
- Fortbildning och rådgivning om spel- och substansrelaterade syndrom, för företag:
- Rådgivning om hur man kan hantera beroendeproblematik inom företaget/organisationen
- Fortbildning/föreläsningar inom området missbruk och beroende
Föreläsningar kan innehålla olika teman utifrån önskemål. Exempel på tänkbara teman:
– statistik om beroende och dess påverkan på samhället.
– vilken hjälp som finns att få för spelberoende och anhöriga.
– vanliga konsekvenser för beroendepersonen och anhöriga.
– det dåliga måendet och riskerna för suicid.
– en personlig resa in i och ut ur spelberoendet.
– självhjälpsgrupper och hur de fungerar.
– reklam, spelbolag och hur de lockar spelare.
– hur beroendet förändrar beteende- och tankemönster.
– ekonomi, hur spelet påverkar och vilken hjälp som finns att få.
– spelberoende, spelmissbruk, hasardspelsyndrom? En dykning bland begreppen.
Samtliga tjänster erbjuds även digitalt.
Klicka här för priser och villkor.