Beroendeterapeut. Pedagog. Rådgivare. Medmänniska.
Det är de orden jag väljer att beskriva mig själv med idag.
Med nästan 25 år bakom mig inom förskola och grundskola har jag ett väl förankrat förhållningssätt som utgår från att vi alla är kompetenta. I mötet med människan finns en inlärd vana att leta och identifiera framsteg och utvecklingsmöjligheter. Denna syn på människan är grunden även i behandling av människor i missbruk och beroende. Vi besitter alla en kompetens, en potential att utvecklas och förändras. Ibland behöver man hjälp att hitta den. Att hjälpa människor att hitta den förmågan är och förblir mitt fokus.
Genom mitt engagemang i Spelberoendes Förening Karlstad möter jag spelberoende och anhöriga varje vecka, rådgör och motiverar till förändring. Förutom att ansvara för rådgivning via telefon och e-post, håller jag i självhjälpsmöten och hanterar frågor från media. Engagemanget i föreningen ger mig också kompetens i form av utbildningar, exempelvis från Suicide Zero. Utöver engagemanget i SBF Karlstad har jag sedan 2017 även kontinuerligt deltagit GA Karlstads självhjälpsmöten och skaffat mig stor erfarenhet av tolvstegsprogrammet.
Min terapeututbildning och min pedagogiska yrkesbakgrund, i kombination med egna erfarenheter av spelberoende, professionell hjälp och arbetet i olika spelberoendeföreningar, ger mig en unik kompetens. Att själv ha hittat vägen ut ur spelberoende och psykisk ohälsa ger mig ytterligare ett verktyg att använda för att guida andra till ett bättre liv.
Levnadsmotto:
”Varför ska jag sluta med något jag mår bra av?”
Yrkeserfarenhet:
– Ledare/föreståndare på LSS-verksamhet (sommarkollo) i regi av Stockholm Stad. Totalt sju somrar mellan 1998 och 2004.
– Lärare i förskola/grundskola från 1998 och framåt. Här ingår även tre års arbete som resurs för elever med NPF-diagnos.
– Behandlare på Slutspelat sedan 2022.
Övriga erfarenheter och kompetenser, i urval:
– Ordförande och rådgivare i Spelberoendes Förening Karlstad sedan 2019.
– Kontinuerligt deltagande i tolvstegsmöten hos GA Karlstad, sedan 2017.
– Ett års genomförd professionell beroendeterapi hos Bobe Rehab, 2017-2018.
Utbildning:
I grunden har jag en barn- och ungdomspedagogisk kandidatexamen som följdes upp med kurser i bland annat musikpedagogik och humanbiologi. I samband med min yrkesmässiga omskolning har jag studerat ”alkohol- och drogproblematik: att förstå och arbeta med missbruk och beroende” och genomgått utbildningen till diplomerad alkohol- och drogterapeut.
Kortare utbildningar i urval:
– Suicide Zero: Våga Fråga, 2019.
– ICDP: Vägledande samspel, 2015.
– Första Hjälpen till Psykisk Hälsa (Mental Health First Aid), certifierad instruktör, 2024.
Jag innehar F-skatt och är registrerad för moms.
/ Christoffer Strålman, 2024.